Header Image


Sistemul de protectie a copilului în România

Servicii alternative

Principalul obiectiv al reformei a fost închiderea institutiilor rezidentiale, între timp dezvoltîndu-se solutii alternative pentru copiii din aceste institutii, cum ar fi plasamentul, incredintarea la asistenti maternali sau casele de tip familial. Totodata reforma vizeaza prevenirea institutionalizarii, oferind în schimb servicii alternative pentru sprijinirea familiilor in nevoie, precum centre de zi sau centre maternale. În cazurile în care reintegrarea în familia naturala a copilului nu este posibila, se pune accent pe plasamentul sau incredintarea la asistenti maternali si pe solutia adoptiei nationale.

Prevenirea institutionalizarii

Prevenirea situatiei în care copilul este separat de familia sa prin acordarea de sprijin mamelor si familiilor aflate în dificultate a constituit o parte importanta a strategiei guvernamentale. Saracia, conditiile precare, lipsa de educatie, ignoranta sunt principalele cauze ale plasarii copiilor în centre de plasament. În multe cazuri, aceasta masura este privita ca fiind o solutie temporara pîna cînd parintii îsi rezolva problemele (ex: gasirea unui loc de munca, unei locuinte, etc.) Adesea, parintii nu stiu ca exista si alte solutii în afara institutionalizarii.

La sfîrsitul anului 2004, din cei 4,8 milioane de copii care traiesc în România, 82.902 se aflau în grija statului. Dintre acestia, doar 32.579 traiesc în institutii de tip rezidential - o treime fata de numarul existent cu cîtiva ani în urma. Acest numar reprezinta 0.75% din numarul total al copiilor din România, similar cu cel al altor tari europene.

Din anul 2000, numarul serviciilor alternative s-a dublat si continua sa creasca. Nu se poate înca spune ca aceste servicii fac fata cererii, dar faptul ca au început sa se dezvolte, efectele fiind vizibile, demonstreaza publicului ca exista si alte solutii. Cîteva din aceste servicii sunt descrise mai jos:

Centre maternale (24 în 2000, au ajuns la 57 în 2004)
au fost înfiintate la nivel national ca serviciu de protectie pentru mame si copii oferind mamelor care se confrunta cu dificultati (de natura financiara, sociala, profesionala sau relationala) suportul necesar pentru a le depasi, impidicind situatiile in care si-ar putea institutionaliza copilul. În aceasta perioada, mamei si copilului le sunt oferite hrana, adapost si consiliere.

Centre de zi pentru copii din familii aflate în dificultate (16 în 2000, au ajuns la 125 în 2004)
Acestea au fost create în toata tara si sunt destinate îngrijirii copiilor pe timpul zilei, pentru evitarea situatiilor care ar putea duce la separarea copilului de familia sa. Copiii au la dispozitie un spatiu confortabil de odihna si joaca, o masa calda pe zi si personal specializat care îi supravegheaza.

Centre de zi pentru copii cu nevoi speciale
Nevoile speciale ale acestor copii nu trebuie sa reprezinte un motiv pentru a-i desparti de familie. Realizînd dificultatile cu care se confrunta astfel de familii, au fost înfiintate centrele de zi ce pun la dispozitia copiilor si parintilor lor serviciile necesare reabilitarii, oportunitati educationale si de integrare sociala.

Dezvoltarea serviciilor alternative la îngrijirea rezidentiala
Procesul de reforma a sistemului de protectie a mai presupus închiderea institutiilor de mari dimensiuni si înlocuirea acestora cu alternative de îngrijire, ca de exemplu casele de tip familial, asistenta maternala si adoptia nationala. Reintegrarea copiilor în familiile lor naturale sau în familii extinse ramîne o prioritate atunci cînd acest lucru este posibil.

Asistenta maternala este o solutie viabila pentru copiii pentru care reintegrarea in familia proprie se face în timp si necesita resurse. Cresterea copilului într-o atmosfera de familie, în sînul unei comunitati bazata pe reguli, obiceiuri si traditii pe care acesta nu are cum sa le învete din alta parte, reprezinta un beneficiu incalculabil pentru dezvoltarea fireasca a copilului.

Casele de tip familial implica plasarea unui grup mic de copii într-o casa în care îngrijirea este acordata de catre personal specializat. Într-o astfel de casa, se acorda atentie fiecarui copil în parte, lucru imposibil într-o institutie cu un numar mare de copii. De asemenea, acest cadru familial ofera copiilor sansa sa experimenteze un mediu in care învata sa interactioneze ca si cînd ar fi membrii unei familii.

Adoptia . Ca urmare a criticilor internationale, Guvernul României a luat una din cele mai drastice hotarîri în ceea ce priveste procesul de reforma al sistemului de protectie a copilului, introducînd un moratoriu privind adoptia internationala, care a intrat în vigoare în octombrie 2001. Intentia moratoriului a fost sa aloce timpul necesar pentru dezvoltarea noii legislatii si a necesarului administrativ care sa asigure recurgerea la solutia adoptiei internationale doar în interesul superior al copilului si doar atunci cînd nici o alta formula de îngrijire nu este posibila în România. Totodata, în conformitate cu Conventia Natiunilor Unite, se va acorda o atentie sporita nevoii de continuitate în dezvoltarea copilului, din punct de vedere etnic, religios, cultural si lingvistic. Dupa intrarea în vigoare a moratoriului, adoptia nationala a crescut în mod evident.

De asemenea, a fost înfiintat Oficiul Român pentru Adoptii (O.R.A.) care are rolul de a tine evidenta copiilor propusi spre adoptie si a familiilor dornice si apte sa adopte copii.

Alte servicii comunitare

  • centre de consiliere pentru parinti si copii
  • centre de urgenta pentru copii cu devieri comportamentale
  • centre de supraveghere a copiilor care au comis infractiuni
  • centre de sprijin pentru exercitarea dreptului copiilor la libera exprimare
  • centre de consiliere si tratament pentru copiii abuzati si neglijati
  • adaposturi de zi si de noapte pentru copiii strazii

    

    

    

 

English version

designed by Webdesigner.ro